Belka
Piątek, 29 Marca 2024   imieniny: Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Miodobranie w skansenie 2018 - relacja

Data publikacji: 2018-07-01, Data modyfikacji: 2018-07-30
A A AWydrukDrukuj  
 
Tradycja nakazuje, by miodobranie odbywało się na początku lipca, gdy powietrze ciężkie jest od zapachu nektaru lipowego. Miód jest już wtedy odparowany a ramki zasklepione woskiem. Również w sierpeckim skansenie przychodzi wtedy czas podbierania pszczelich produktów. Zorganizowana 1 lipca impreza plenerowa pozwoliła zwiedzającym poznać zwyczaje pszczelarskie, narzędzia służące do pracy w ulu, a także posmakować miodu prosto z plastra. Wśród wielu atrakcji przygotowanych tego dnia przez Muzeum w Sierpcu znalazły się koncerty muzyki folkowej i klasycznej, zabawy dla najmłodszych w dziecięcej pasiece i prezentacje dawnych zajęć gospodarskich. Przez cały dzień w skansenie dawało  się wyczuć słodkawy zapach i usłyszeć brzęczenie pszczół, a ustawione na kramach słoiki złociły się w promieniach słońca. „Miodobranie w skansenie”  to jedyna impreza, podczas której można zaopatrzyć się we wszystkie gatunki miodu. Dlatego wielu  gości przybyłych na imprezę  swe kroki skierowało najpierw na kiermasz  produktów tradycyjnych i rękodzieła.  Szeroka oferta wystawców przyprawić mogła o zawrót głowy. Prócz złotego przysmaku znalazły się w niej również wyroby z wosku, propolis, pierzga, pyłek, kit pszczeli, jak również kosmetyki i wyroby powstałe na ich bazie. Dla niektórych zaskoczeniem mogło być jak wiele właściwości prozdrowotnych mają produkty z ula. Każdy miał szansę wybrać swój ulubiony. Miodobranie to przede wszystkim święto pszczelarzy. Dlatego właśnie w ich intencji o godzinie 14.00 w kościele z Drążdżewa została odprawiona msza święta. Na terenie ekspozycji uwagę zwiedzających przykuwały pokazy pszczelarskie z wykorzystaniem tradycyjnych, autentycznych narzędzi. Dowiedzieć się mogli czym jest węza i po co się ją zakłada w ramkach, jak odsklepia się wosk z plastrów, a także jak odwirowuje i odsącza miód. Pasiecznicy opowiadali o życiu i pracy pszczelej rodziny oraz jej znaczeniu dla człowieka. Turyści dowiedzieli się czym różni się koszka od ula kłodowego i ramkowego, jak działają podkurzacz i miodarka oraz jak wyplata się maty dla pszczół. Pokazom towarzyszyły degustacje świeżego miodu z wiejskim chlebem i masłem. Uczestnicy posmakować mogli też słodkich kulek z miodu, ziaren sezamu i płatków owsianych, napoju miodowego oraz kompotu z owoców pochodzących z muzealnych sadów.  Specjalnie dla najmłodszych w wiejskiej izbie lekcyjnej odbywały się zajęcia wykonywania  świeczek z plastrów wosku. Dzieci uczyły się wykonywać z bibuły miododajne kwiaty, a w Pasiece Malucha rozwiązywały łamigłówki i zagadki oraz uczestniczyły w zabawach związanych z pracą w ulu. W stodole młynarza brały też udział w warsztatach „Jak to ze zbożem było”. Prezentacje codziennych zajęć gospodarskich odbywające się na terenie zagród chłopskich pozwoliły zwiedzającym lepiej zrozumieć tradycję i obrzędowość mazowieckiej wsi stanowiącą treść wystaw we wnętrzach skansenowskich chałup. Przyjrzeć się oni mogli pracy wiejskiej tkaczki i krawcowej. Odwiedzili garncarza, kowala, plecionkarza i szewca. Dużym zainteresowaniem uczestników imprezy cieszył się pokaz tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco połączony z degustacją. Wielu skorzystało z przejażdżek bryczką i w siodle. Na muzealnej scenie wystąpiła Orkiestra Dęta Musikverein Stammheim ze Szwajcarii, wykonując najpiękniejsze utwory muzyki orkiestrowej, filmowej i popularnej. Niezapomnianych wrażeń estetyczny słuchaczom dostarczył zespół Kurna Chata wykonując własne kompozycje oparte na popularnych melodiach i przyśpiewkach ludowych. Przez cały dzień w dworku z Bojanowa trwał również koncert Marcina Wojdy, absolwenta Szkoły Muzycznej I stopnia w Sierpcu. Młody artysta na zabytkowym fortepianie zagrał standardy filmowe oraz dzieła klasycznych i współczesnych kompozytorów. W imprezie uczestniczyło ponad 2800 osób. Miodobraniem skansen powitał lato i wakacje. Był to też początek mnóstwa atrakcji, jakie już niebawem czekają na odwiedzających. W ciepłe lipcowe i sierpniowe dni muzeum zaprasza na cykl spotkań ze sztuką i obyczajowością dawnej mazowieckiej wsi w ramach programu edukacyjnego „Lato w skansenie”. Każdego dnia mali i duzi miłośnicy folkloru wezmą udział w pokazach oraz warsztatach, po zakończeniu których przewodnicy zabiorą ich w podróż w przeszłość na zapomnianą wieś z początku XX wieku. Warto też odwiedzić skansen w pierwszą niedzielę sierpnia. Wtedy to rozpoczną się  „Żniwa w skansenie”. Pokazy prac żniwnych i zajęć gospodarskich, koncerty folklorystyczne nawiązujące do obrzędowości dożynkowej, kiermasz pieczywa i produktów regionalnych to tylko niektóre spośród atrakcji, które wypełnią program wydarzenia. Jednocześnie zachęcamy do śledzenia naszej strony i profilu skansenowskiego na facebooku. Tam bowiem znaleźć można aktualne informacje o nadchodzących wydarzeniach, inicjatywach i propozycjach.  

Pełna treść wiadomości na: mwmskansen.pl/?p=18629
mwmskansen.pl, Źródło artykułu: mwmskansen.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     
    sierpecki

    Powiat sierpecki - umiejscowiony w województwie mazowieckim (północno-zachodnia część) z Sierpcem, jako centrum powiatu. Ta terenie o wielkości 852 km² mieszka 53 tys. osób. W skład powiatu wchodzi gmina Sierpc (gmina miejska), Gozdowo, Mochowo, Rościszewo, Sierpc (gmina wiejska), Szczutowo i Zawidz.

    Większość ziem stanowią użytki rolne, co powoduje, że większość atrakcji skupia się wokół gospodarstw agroturystycznych i wiejskich pensjonatów. Oprócz spacerów w pięknych okolicznościach przyrody będzie szansa wybrać się na grzybobranie i wędkowanie. Ciekawe wydaje się poznanie wiejskiej kultury, sposobu życia i pracy, a także regionalnej kuchni. U gospodarza jest możliwość zakupu zdrowych i ekologicznych produktów wytwarzanych w obrębie gospodarstwa.    

     

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola