Belka
Piątek, 29 Marca 2024   imieniny: Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Wielka Majówka w skansenie 2018 - relacja

Data publikacji: 2018-05-07, Data modyfikacji: 2018-07-30
A A AWydrukDrukuj  
 
W pierwszych dniach maja sierpecki skansen stał się prawdziwą stolicą folkloru mazowieckiego. Podczas organizowanych imprez plenerowych Muzeum Wsi Mazowieckiej odwiedziło ponad 10 000 osób. Pogoda do spacerów, a przy tym poznawania tradycji oraz obrzędowości ludowej była wręcz wymarzona. W promieniach wiosennego słońca turyści zwiedzali wystawę „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych” wzbogaconą pokazami prac w zagrodzie i polu, brali udział w konkursach rodzinnych i grze terenowej, obejrzeli rekonstrukcje historyczne przygotowane przez grupy pasjonatów historii. Na muzealnej scenie odbyły się widowiska obrzędowe i koncerty muzyki folklorystycznej, klasycznej oraz orkiestrowej. A to tylko niektóre z atrakcji, jakie muzeum przygotowało dla swoich gości. Wielka majówka rozpoczęła się już 1 maja. Tego dnia skansen zaprosił całe rodziny do udziału w konkurencjach związanych tematycznie z codziennymi zajęciami chłopskimi. Sprawdzały one refleks, spryt i koordynację ruchową uczestników. Wśród zadań konkursowych znalazło się noszenie wody nosidłami, rzut ziemniakiem do kosza, zbieranie chrustu czy jajek na czas. Na muzealnej scenie wystąpił Ludowy Zespół Artystyczny Kasztelanka z Sierpca w barwnym widowisku zawierającym tańce i przyśpiewki z różnych regionów Polski. Muzealna wieś tętniła gwarem codziennych robót. W domostwach gospodynie zajęte były tkaniem, przędzeniem wełny, ubijaniem masła w kierzance, a także haftowaniem. Gospodarze orali, bronowali pole i sadzili ziemniaki. W warsztatach rzemieślnicy wykonywali produkty rękodzieła. Ogromne zainteresowanie zwiedzających wzbudził pokaz tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco, odbywający się w zabytkowej olejarni. Nawiązując do ogólnokrajowych obchodów 100 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, 2 maja Muzeum zaprosiło zwiedzających na imprezę „Mazowieckie Drogi do Niepodległej”. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik. Zorganizowane zostało ono przy współpracy z Muzealną Grupą Historyczną II batalionu 18 pułku piechoty w Sochaczewie, Mszczonowskim Stowarzyszeniem Historycznym i Grupą Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy. Turyści mieli okazję przymierzyć mundury wzorowane na tych noszonych w oddziałach Legionów Piłsudskiego, brali udział w rekonstrukcjach historycznych potyczek bitewnych, a także zobaczyli jak wyglądał szpital polowy i punkt werbunkowy wojska polskiego i bolszewickiego. Pracownia Dokumentacji Dziejów Miasta Sierpc przygotowała dla nich wystawę “Droga do Niepodległej – obrazy ze starej kliszy”. Dzięki bogatemu materiałowi fotograficznemu, zbiorowi odznaczeń i pamiątek z lat 20-tych XX wieku mogli oni przekonać się jak powrót Rzeczypospolitej na mapę Europy świętowano w Sierpcu i jak wydarzenie to wpłynęło na życie jego mieszkańców. Jeden z najważniejszych elementów programu imprezy stanowił przejazd Marszałka Józefa Piłsudskiego przez muzealną wieś i odczytanie przez niego notyfikacji dotyczącej niezawisłości Polski. Z chęcią rozmawiał też z uczestnikami wydarzenia i pozował do wspólnych zdjęć. Wielką atrakcją była też gra terenowa „Ku Niepodległej”. Pomocne w niej okazały się nie tylko wiedza, ale także spostrzegawczość. Osoby biorące w udział w tym wyzwaniu musiały odpowiedzieć na kilka pytań i odnaleźć umieszczone w chałupach chłopskich przedmioty związane z tematem walki o niepodległość w latach 1918–1921. Na autorów najlepszych odpowiedzi czekały upominki. Nie brakowało również atrakcji dla dzieci. Brały one udział w warsztatach plastycznych „Polskie barwy narodowe”, podczas których wspólnie wykonały z makulatury wielkoformatową flagę narodową. Zgodnie z muzealną tradycją 3 maja skansen rozbrzmiewał taktami marszów orkiestrowych i standardów muzyki filmowej oraz klasycznej odegranych przez orkiestry dęte. W tym roku na scenie wystąpiły Miejska Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Sierpca i Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Drobina. Majówkę w Muzeum zakończyło święto mazowieckiej kuchni tradycyjnej. 6 maja, podczas „Gotowania na polanie” skosztować można było specjałów, które niegdyś stanowiły ozdobę stołów. Na stoiskach wystawców podczas kiermaszu dominowało swojskie jadło i produkty regionalne. O miano najsmaczniejszej potrawy mazowieckiej rywalizowały dania i wyroby przygotowane przez członkinie kół gospodyń wiejskich, kucharzy i miłośników kulinariów. Przepisy wielu z nich zaczerpnięte zostały z przekazywanych z pokolenia na pokolenie babcinych książek kucharskich stanowiących niegdyś chlubę każdej pani domu. Członkowie jury wyłonieni drogą losowania spośród zwiedzających, pod przewodnictwem Burmistrza Miasta Sierpca – Jarosława Perzyńskiego, dokonali nie tylko oceny ich smaku, ale także sposobu podania. A oto wyniki konkursu: w kategorii “Zupa” zwyciężył barszcz biały z białą kiełbasą przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Gozdowa w kategorii “Danie jarskie” zwyciężyły paszteciki z pestek dyni przygotowane przez Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich Jagna z Tłuchowa w kategorii “Potrawa mięsna” zwyciężyła kapusta duszona z żeberkami przygotowana przez Agnieszkę Samsel w kategorii “Przekąska” zwyciężył comber jagnięcy i chrzan z jarzębiną przygotowany przez Mirosławę Wilk w kategorii “Deser” zwyciężył sernik tradycyjny przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grodkowa-Zawisze w kategorii “Napój” zwyciężyła nalewka z maliny leśnej przygotowana przez Igę Śniadach Wielkie gotowanie odbywało się też w chałupach chłopskich. Zwiedzający skosztować mogli kruchych domowych ciastek, kawy zbożowej, kaszy jęczmiennej z okrasą, naparu z mniszka lekarskiego, wiejskiego masła na chrupiącym chlebie, a także ręcznie ciętych klusek. Najmłodsi poznawali w stodole młynarza proces obróbki zbóż, dzięki któremu z ziarna powstać może mąka do wypieku chleba. Dorośli zaś uczestniczyli w zadaniach konkursowych sprawdzających ich wiedzę na temat dawnej kuchni, a także sprawność manualną w przygotowywaniu jedzenia. Warto pamiętać, że kulinaria odgrywały też wielką rolę w obrzędowości ludowej. Szczególną rolę odgrywały one podczas uczt weselnych. Zespół Ludowy Kurpianka Cepelia z Kadzidła przygotował barwne dwuczęściowe widowisko obrzędowe poświecone przygotowaniom do ślubu i weseliska. Wypełniły je przyśpiewki, sceny rodzajowe i tańce ludowe. Widzowie podziwiać mogli bogato zdobione stroje kurpiowskie noszone przez artystów i wsłuchać się w melodyjny język używany niegdyś przez mieszkańców Puszczy Białej. O godzinie 14.00 w muzealnym kościele z Drążdżewa odprawiona została uroczysta msza święta w intencji gości odwiedzających Muzeum. Wielka Majówka stanowiła udane otwarcie sezonu turystycznego w skansenie w Sierpcu. Była to też zarazem zapowiedź kolejnych wydarzeń i atrakcji planowanych wiosną oraz latem 2018r. W każdą niedzielę od maja do końca września zapraszamy na cykl imprez plenerowych „Niedziela w skansenie” stanowiących unikatowe spotkanie z tradycją, obyczajowością, rzemiosłem i sztuką wsi mazowieckiej. Już 3 czerwca natomiast władzę w Muzeum przejmą dzieci. Podczas „Dnia Dziecka w skansenie” dla milusińskich przygotowane zostaną konkursy, przedstawienia teatrów kukiełkowych, gry i zabawy podwórkowe, kiermasz zabawek i łakoci oraz wiele innych niespodzianek. Serdecznie zapraszamy!   Partnerzy medialni    

Pełna treść wiadomości na: mwmskansen.pl/?p=18192
mwmskansen.pl, Źródło artykułu: mwmskansen.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     
    sierpecki

    Powiat sierpecki - umiejscowiony w województwie mazowieckim (północno-zachodnia część) z Sierpcem, jako centrum powiatu. Ta terenie o wielkości 852 km² mieszka 53 tys. osób. W skład powiatu wchodzi gmina Sierpc (gmina miejska), Gozdowo, Mochowo, Rościszewo, Sierpc (gmina wiejska), Szczutowo i Zawidz.

    Większość ziem stanowią użytki rolne, co powoduje, że większość atrakcji skupia się wokół gospodarstw agroturystycznych i wiejskich pensjonatów. Oprócz spacerów w pięknych okolicznościach przyrody będzie szansa wybrać się na grzybobranie i wędkowanie. Ciekawe wydaje się poznanie wiejskiej kultury, sposobu życia i pracy, a także regionalnej kuchni. U gospodarza jest możliwość zakupu zdrowych i ekologicznych produktów wytwarzanych w obrębie gospodarstwa.    

     

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola